Sonraki İstanbul Depremi için Hazır mıyız?

Sonraki İstanbul Depremi için Hazır mıyız?

Sonraki İstanbul Depremi için Hazır mıyız?

İstanbul sakinleri 17 Ağustos 1999 yılında yaşamış olduğu büyük Gölcük depreminin üzerinden yıllar geçti. Bu deprem 7.4 büyüklüğünde bir şiddet göstererek 45 saniye sürüp, büyük can ve mal kaybına neden oldu. Resmi verilere göre 17 bin 480 kişi hayatını kaybetmiştir.

Böylesine büyük can ve mal kayıplarına sebep olabilecek bir doğal afete her daim hazırlıklı olmamız gerekmektedir. Peki, bir sonraki büyük İstanbul depremine hazırlanmak için ne yapabilirsiniz? Kendinizi ve sevdiklerinizi korumak için; deprem sırasında ve sonrasında neler yapmanız gerektiği ile ilgili ipuçlarını aşağıdan inceleyebilirsiniz:

Depremden Önce

İlk olarak zorunlu deprem sigortanızı yaptırmanız veya yenilemeniz gerekmektedir. Deprem sonrasına ortaya çıkacak olan maddi hasarlara karşı önlem almanız için DASK sigortasına sahip olmak çok önemlidir.

Aracınızın kasko sigorta poliçesini gözden geçirmek ve poliçenizin kapsadığı hasarları bilmek de iyi bir fikirdir. Deprem ya da herhangi bir doğal felaketle aracınızın hasar görmesi durumunda poliçeniz gerçekleşen hasarları kapsıyor mu? Sigorta poliçenizin kapsadığı içeriği bilmeniz gerekmektedir.

Kasko ve DASK sigortaları hakkında detaylı bilgi ve teklif almak için sigorta acenteleri sayfasından bölgenizde bulunan size en yakın acentenin iletişim bilgilerine ulaşarak işlemlerinizi yapabilirsiniz.

Evinizi Hazırlayın

- Kitaplıkları, dolapları veya uzun mobilyaları duvara monteli ve hareket etmediklerinden emin olmalısınız.

- Büyük ve ağır nesneleri alt raflara yerleştirmelisiniz.

- Resimler ve aynalar gibi ağır nesneleri yataklardan, kanepelerden, insanların uyuduğu veya oturabileceği yerlerden uzak herhangi bir yere asmalısınız.

- Arızalı elektrik kablolarını ve gaz bağlantılarını onarın. Bunlar potansiyel yangın riskleridir. Bu işlemleri yaparken profesyonel yardım talep edebilirsiniz.

- Esnek bağlantı parçaları kırılmaya karşı daha dayanıklıdır. Bu yüzden gaz veya su sızıntılarını önlemek için esnek boru bağlantı parçalarını kullanmalısınız.

- Zehirli ilaçları ve yanıcı ürünler gibi kimyasal maddeleri kilitli dolaplarda ve alt raflarda güvenli bir şekilde saklamalısınız.

- Erişimi kolay olan bir konumda daima acil durum çantanızı hazır bulundurmalısınız.

Ailenizle Hazırlanın

- Ailenizle birlikte her odada güvenli noktalar bulmalısınız. Bir deprem durumunda ne yapılacağı konusunda onlarla konuşmalı ve tüm aile üyeleri ile deprem tatbikatları yapmalısınız.

Ayrıca, bir felâket olduğunda ailenizle beraber olmayabilirsiniz. Bu nedenle birbirinizle nasıl irtibat kuracağınızı planlamalısınız.

Deprem Sırasında

İç Mekanlarda

- Sağlam bir mobilya altına geçin ve sallanma durana kadar kafanızı kollarınızla koruyun.

- Cam ve pencereler gibi düşebilecek herhangi bir şeyden uzak durun (mobilyalar, aydınlatma armatürleri, ağır mobilyalar, vb.).

- Deprem olduğunda yataktaysanız, yatağınızın üzerinde herhangi ağır bir avize gibi düşüp sizi yaralayabilecek bir şey yoksa yatağınızda bekleyin.

- Deprem sırasında dışarıda koşmaya çalışmayın. Sallanma duruncaya kadar bekleyin ve güvenli bir yerde kalın. Araştırmalar sonucu, çoğu yaralanma ve ölüm nedenleri binalardaki insanların deprem sırasında binayı terk etmeye çalıştıklarında gerçekleşmektedir.

- Asansörleri kullanmayın.

Açık Havada

Mümkünse, sarsıntı duruncaya dek açık havada kalın.

Binaların, elektrik kablolarının ve sokak lambalarından düşebileceği mesafeye kadar uzaklaşın.

Bir arabadaysanız, mümkün olduğunca çabuk durmalı ve arabanın içinde kalmalısınız. Binalar, direkler, ağaçlar veya üst geçitlerden uzak durun. Deprem durduktan sonra, depremden zarar görmüş yol ve köprü gibi yollardan geçmeye çalışmayın.

Deprem Sonrası

Deprem durduktan sonra, artçı sarsıntılar yaşanabileceği için binadan çıkmadan önce güvenli olduğundan emin olun. Yaralı veya sıkışmış kişilere yardım edin ve uygun olduğunda ilk yardım yapın. Bir kişi ağır yaralıysa, hareket ettirmeyin ve yardım çağırın.

Deprem sonrasında yapılması gereken diğer seçenekler:

- Güncel acil durum bilgileri ve haberler için pille çalışan radyo ya da televizyon dinleyin.

- Herhangi bir olası tsunami durumundan haberdar olun.

- Depremlerden sonra en çok rastlanan tehlike oluşabilecek yangınlardır. Oluşan küçük yangınları bulun ve söndürün.

- Hasar gören bölgelerden uzak durun.

- Herhangi bir dolabı açarken dikkat edin çünkü depremden dolayı raflardan düşebilecek nesnelerin farkında olun.

Anahtar Kelimeler

Yorumlar - 0

Yorum Ekle

Blog'da Ara

Kategoriler

Firmanızı Ücretsiz Ekleyin

İşletmenizi Nerede360'a hemen ekleyin, yeni müşteriler sizi bulsun!